Karitejevo maslo (lat. Butyrospermum parkii)

9. 01. 2014 19:24

Karitejevo masloKaritejevo maslo velja za eno izmed najkakovostnejših naravnih masel za nego kože in se že več kot 1000 let uporablja kot čudežna krema, ki zdravi suho in poškodovano kožo ter preprečuje staranje kože. Karitejevo maslo se pridobiva iz oreščkov drevesa imenovanega Karite (lat. Vitellaria paradoxa oz. Butyrospermum parkii), ki najbolje uspeva v Maliju, Kamerunu, Gani, Togu, Burkina Fasi, Ugandi ter drugih državah afriškega območja ob ekvatorju. Drevo, ki zraste v višino do 20 metrov in doseže starost tudi 200 let, požene prve sadeže po 10-15 letih rasti in nadaljnjih 30 let velja za najbolj rodno. Iz približno 45 kg oreščkov se po zapletenem tradicionalnem postopku pridobi do 18 kg surovega masla.

Karite med afriškimi prebivalci pomeni življenje in izhaja iz senegalske besede ghariti. Domorodci maslo ne uporabljajo zgolj kot za nego kože, ampak tudi kot polnovredno hranilo, zdravilo in zaščito pred soncem, saj samo po sebi vsebuje zaščitni faktor 4-6.

Splošna uporaba in sestava

Karitejevo maslo vsebuje veliko raznovrstnih maščobnih kislin, med katerimi največ oleinske (40-60 %), sledijo pa ji stearinska, linolejska, linolenska, palmitinska in arahidonska maščobna kislina. Poleg maščobe pa maslo vsebuje še provitamin A, Vitamin E, F in alantoin. Pri sobni temperaturi je v trdi obliki, v stiku s kožo se utekočini. Ne pušča mastnega videza in se hitro vpija v kožo. Barva je odvisna od oreščka, variira pa od mlečne do rumene. Maslo, ki je snežno bele barve ni naravno, ampak je bilo dodatno obdelano. Poleg že znane uporabe v medicinske in kozmetične namene, se v zadnjem času uporablja tudi kot dodatek čokoladam namesto kakavovega masla, ker ne pušča madežev pri nihanju temperature. 100 % karitejevo maslo je uporabno štiri leta.

Uporaba v medicini in kozmetiki

Karitejevo maslo se v večini uporablja kot baza pri izdelavi mazil, krem in mil ter pripravkov za nego las, vedno več pa tudi kot samostojna krema. Idealno je za nego suhe in zrele kože, saj jo vlaži in vrača elastičnost. Dokazano je, da pri redni uporabi 4-6 tednov vidno zmanjšuje gube. Deluje protivnetno, blago antibakterijsko in je primerno za regeneracijo kožnih celic ter zdravljenje brazgotin. Odpravlja tudi težave z izpuščaji, pomirja razdraženo kožo in celo zdravi luskavico (psoriazo). Prav tako preprečuje nastajanje strij v nosečnosti.

Ponudba izdelkov Greenland, ki vsebujejo karitejevo maslo je velika. Izbirate lahko med mnogimi čudovitimi vonji. Tukaj je naštetih le nekaj masel, ki nahranijo suho kožo, kar je pozimi pogost pojav tudi pri ljudeh, kateri navadno nimajo suhe kože.

 Maslo za telo Fruit Emotions
 Maslo za telo Fruit Extracts
 Maslo za telo Balm & Butter
 Maslo za telo Pure&White
 Maslo za telo Milky Greenland

 

 Karitejevo maslo, sestavine, uporaba, kozmetika

Oddaj komentar

* Obvezna polja

Prosimo počakaj...

You've just added this product to the cart:

{{var product.name}}

Continue shopping or View cart & checkout

You've just deleted this product from the cart:

{{var product.name}}

Continue shopping or View cart & checkout