Kakavovo maslo (lat. Theobroma cacao)

21. 09. 2014 10:09

Kakavovo maslo

Kakavovo maslo je naravni proizvod in se pridobiva iz plodov kakavovca, drevesa, ki raste v tropskih krajih Afrike in Južne Amerike. Plod je rdečkasto-rjave barve jajčaste oblike, z lupino debelo okoli 4 cm in napolnjen z užitnim sladkim mesom. V njem je nekje od 20 do 60 kakavovih zrn grenkega okusa. Pot, da iz zrna dobimo kakavovo maslo je dolgotrajna in se začne pri obiranju kakavovca, sledi ločitev zrna od lupine, fermentacija, sušenje na soncu, ločitev semena od zrna, praženje in se konča s stiskanjem semen iz katerih nato dobijo kakavovo maslo.  Kakavovo maslo predstavlja 54% - 58%, iz ostanka pa pridelajo kakav v prahu.

Splošna uporaba in sestava

Kakavovo maslo predstavlja zelo pomembno sestavino tako v farmacevtski in kozmetični kot prehrambni industriji. Je ena glavnih sestavin čokolade in mlečnih izdelkov, v farmaciji se uporablja kot podlaga pri pripravi svečk, v kozmetiki pa v izdelkih za osebno nego, saj učinkovito vlaži in neguje kožo.

Nerafinirano kakavovo maslo ima tipičen svež in čokoladni vonj in je blagega okusa. Na telesni temperaturi se topi in je svetlo rumene barve. Je ena izmed najbolj stabilnih maščob zaradi prisotnosti antioksidantov, ki preprečujejo žarkost. Vsebuje še ogljikove hidrate, oleinsko, stearinsko, palmitinsko in linolno maščobno kislino, kalij, cink, magnezij, baker ter fitosterole, beljakovine in vitamina E in K.

Uporaba v medicini in kozmetiki

Kakavovo maslo je že stoletja znano po svojih zdravilnih lastnostih, v novejših časih pa se uporablja tudi v aromaterapiji in pri masaži. Splošno znano je, da krepi obrambno sposobnost kože, spodbuja njeno obnovo, predvsem pa je učinkovito pri negi suhe in poškodovane kože. Uporablja se tudi pri odpravljanju brazgotin, strij in gub ter drugih nepravilnosti na koži. Preprečuje sušenje kože in stimulira regeneracijo.

Kakavovo maslo je priljubljena sestavina v kremah za nego telesa in obraza, v kremah za sončenje in po sončenju, balzamih za ustnice, vedno več pa je v uporabi tudi kot samostojna krema.

Uporaba izdelkov s kakavovim maslom je še posebej priporočljiva jeseni in pozimi, ko se koža zaradi zunanjih vplivov dodatno izsuši in potrebuje več kvalitetne nege. Greenland ponuja več različnih izdelkov, ki vsebujejo kakavovo maslo. Maslo za telo bo nahranilo vašo suho kožo ter jo prijetno odišavilo. Tudi balzam za ustnice vsebuje kakavovo maslo, nima pa škodljivega parafina in parabenov.

• Maslo za telo Fruit Emotions
• Maslo za telo Fruit Extracts
• Maslo za telo Balm & Butter
• Maslo za telo Pure&White
• Maslo za telo Milky Greenland
• Balzam za ustnice

 

 Kakavovo maslo, sestavine, uporaba, kozmetika

Oddaj komentar

* Obvezna polja

Prosimo počakaj...

You've just added this product to the cart:

{{var product.name}}

Continue shopping or View cart & checkout

You've just deleted this product from the cart:

{{var product.name}}

Continue shopping or View cart & checkout